Förflyttningskunskap

Från rörelser till kommunikation och professionalism förflyttningskunskap innehåller mycket. Kanske därför så spännande! Det är en huvudsaklig uppgift för många i vården och en utmaning att uppdatera materialet som passar till samhället. Det är alltid små otydligheter som kan skärpas eller något nytt som kan läggas till. Det är lätt att glömma förflyttningens komplexitet som är en utvecklingspotential. Hur tänker ni?

Förra veckan hade jag första digitala undervisningspasset på Röda Korsets högskola (sjuksköterskeprogrammet). Studenterna kommenterade så här; jag funderar mer på rörelser och hur jag beskriver dem, förstår nedsatt rörelseförmåga när jag testat rörelser själv, kommer arbeta mer ergonomiskt och notera andras sätt att utföra rörelser, språket och kommunikationen tar jag med mig….. Studenterna fick också svara på några frågor med mentometerknappar, 83% blev medvetna om hur  rädsla påverkar rörelser, 78% hur de egna rörelserna uppmärksammades, 69% om kroppsspråkets betydelse vid förflyttning, 67% nämnde framförallt teknik och arbetsställning, 53%  blev mer varse vilka ord de använder.

 

2 reaktioner på ”Förflyttningskunskap”

  1. Susanne Bernhardsson

    Roligt, låter som att du nått fram med dina budskap! Så viktigt att medvetandegöra saker som rörelser, rädsla och arbetsställningar!

    1. Tack igen för fina orden. Tänker ibland ”Vad håller jag på med”, det här är ju så löjligt självklart. Men Wittgenstein säger att det som ligger framför ens näsa, det ser man inte.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *